lørdag 17. april 2010

Ukens hagetips


Jeg gjør som Annettes Hus og introduserer et fast ukentlig innlegg her på bloggen. Jeg mangler egeninnsikt når det gjelder sunt kosthold og trening - mitt treningssenter finnes i hagen. Når været tillater det, tilbringer Herr C og undertegnede store deler av all fritid i uterommet. Hver sesong startes med å enes om en felles fremdriftsplan for videreutvikling av hagen. Hva er målet? Når skal "verket" stå ferdig og hva skal det koste?


Med 4 mål tomt her på HH har vi nok å henge fingrene i de neste årene. I den forbindelse tror jeg vi kan tilby mye verdifull informasjon til andre hageentusiaster i Blogglandia - spesielt siden Herr C er et unikum når det kommer til nytenkende løsninger og uvanlige materialvalg. Målet vårt er å ha en stilsikkert uterom som er brukervennlig for hele familien. Jeg verdsetter historien bak materialvalg og ikke minst historiene som blir til mens arbeidet pågår. Alt er selvgjort etter eget design. Om 5 år (eller noe i den dur..) så er vi i mål!


Dagens tips gjelder plen. Herr C har et nærmest autistisk forhold til plen og tilhørende plenklipping. Han elsker å klippe gress og klipper gjerne naboens plen mens han er i gang. Å opprettholde en velpleid plen er en utfordring for de fleste. Mose, kløver og misfarging er bare noen av problemstillingene mange støter på. Fremover skal dere få tips om hvordan nettopp deres plen blir nabolagets misunnelse.


Forrige helg gikk jeg over alle de vinterbleke plenene våre med en hard plastrive. Gresset skal reises opp og gammelt/dødt løv skal rakes bort. Luft til røttene stimulerer til bedre vekst og er alfa og omega for å få god farge tidlig i sesongen. Etter "rufsingen" strør dere på veksttorv og kalk (grov dolomit eller granulert kalk) i rikelige mengder. Deretter går dere igjen går over med riven for å jobbe inn godsakene. Kalking er spesielt viktig for oss som bor på Vestlandet; mye nedbør gjør jorden sur som igjen fører til dårlige vekstforhold for gress.

OBS! Hold igjen på gjødselet, folkens, ingen gjødsling før før i slutten av mai!


Har du et mose-problem? Følg med neste uke! ;)

9 kommentarer:

 1. Helt TOPP med faste hageinnlegg!!! Vi starter hagearbeidet nå til uken og jeg trenger masse inspirasjon og nyttige tips og råd om hagestell ... Supert!!

  Klem klem
  Anette:)

  SvarSlett
 2. Jeg har et spørsmål til din kjære mann! :)
  Vi har en veldig dårlig plen og planlegger å kanksje legge ferdigplen over. Noen sier det er nok å legge 10 cm med jord over den gamle plena, og deretter gjødsle og legge ferdigplena over. Mens andre sier at du trenger minst 20-30 cm med jordlag eller helst harve opp den gamle plena. Hvis ikke får ikke gressrøttene dypt nok grobunn og eller tar til seg næring fra "dypet"... (den gamle plena stopper på en måte tilførselen.)

  Hvis mannen din kan komme med noen tips, blir vi veldig glad! Supert med eksperthjelp!

  SvarSlett
 3. Så bra med tips, det trenger jeg sårt. Bra initiativ. GLeder meg til videre innlegg! Ha en fortsatt fin helg.

  SvarSlett
 4. Jippi, akkurat det jeg trenger:)
  Tusen tusen takk for tips!
  Gleder meg til fortsettelsen:)

  Skulle jo på dame middagen jeg også, men bomturen min har ødelagt mye denne helgen.
  Tar det igjen neste år!

  Ha en super søndag.

  Stor klem

  SvarSlett
 5. Jippi! Som musikk i mine ører når jeg hører slikt. Jeg skal følge med..absolutt!
  Vi holder på med ny hage i år, og jeg trenger alle tips jeg kan få:))

  Forresten...kjempefin ny heading!!

  God søndagsklem,Line

  SvarSlett
 6. Supert, trenger virkelig hagetips!! Aldri hørt at man skal vente helt til slutten av mai med gjødsel, men tydelig at du/dere har peiling.

  Venter spent på neste innlegg om hage, her skal det læres:-)

  God søndagskveld, Maritklem

  SvarSlett
 7. Så bra - her skal jeg følge med. Vi har ikke så kjempestor hageflekk men stor nok til at den krever sin del av arbied. Så nå har jeg rufset opp det tørre gresset og veksttorv står på handlelisten. Usikker på om vi trenger så mye kalk her på østlandet.

  SvarSlett
 8. Har stadige planer her med gammelt hus og stor gammel hage. Likte veldig godt vannsluket "I love water". Hvor er det å få kjøpt?
  Topp med hagetips, men kan vi på østlandet følge de samme tipsene i forhold til gjødsling, kalking osv?

  SvarSlett