fredag 16. oktober 2009

Sjekkliste før vinteren!


I ettermiddag har jeg fått gjort litt forefallent arbeid utenomhus. Det er alltid en del ting som bør gjøres før vinteren setter inn. Møbler skal settes inn og grøntområdene klargjøres.


10 ting å huske på:
 • Vask av utemøblene med jif, eventuelt kraftvask, før de stues vekk før vinteren.


 • Plenklipping er over for sesongen. "Endelig!" sier mange. "Nei!" sier min mann. Ønsker du en prydplen? Pass på at ungene ikke aker den i stykker i løpet av vinteren!


 • De fleste sommerblomster av en viss størrelse kan overvintres. Det er mange måter dette kan gjøres på, men jeg pleier å plassere dem i garasjen i nærheten av et vindu. (Jeg gleder meg til å få drivhus!) Når våren nærmer seg klipper jeg dem godt tilbake og tilfører litt vann. I Bergensområdet kan man vanligvis sette ut sommerblomster en gang i tidsrommet 1. til 15. mai. Fuksiaen på bildet under har jeg overvintret i 2 år allerede.


 • Dekk til utsatte planter med et godt lag med bark eller granbar for å unngå frostskader.


 • Ekstra rosetips fra Herr C: Ca 10 liter gjødslet veksttorv legges rundt stammen. Dekk deretter til med granbar. Han lover ekstra fine roser til våren. Husk forresten at rosene skal beskjæres når Bjørken har "musører"!


 • De fleste løvfellende busker og trær skal beskjæres i løpet av vintersesongen som er plantenes hvileperiode. Deadline for beskjæring er 31. mars! I det kalde nord eller hvis man skal beskjære busker av den sarte sorten, f.eks blodlønn, bør man vente til tett oppunder "beskjæringsfristen" før man går i gang.


 • Jeg tar med beskjæringstips for fruktrær da mange av oss Nordboere har et epletre i hagen. Herr C hevder at man skal kunne kaste en ball "gjennom" treet når beskjæringen er fullført - de fleste beskjærer treet for lite. Hvis man ønsker treet høyere beskjærer man vekk de horisentale grenene og tar vare på de vertikale grenene. Merk dere da at man dette året vil kunne høste mindre frukt av treet, det er nemlig de horisontale grenene som blomstrer og dermed gir frukt.


 • Tiden for planting av løker er NÅ! Gjør følgende om du planter i plen: Bruk en spade til å "knekke" opp 30 x 30 cm stykke i gresset. Legg topptorven til side - bland jorden med litt veksttorv og sand - plant løkene etter beskrivelse på pakken - legg tilbake torven - vent på våren!


 • Hageplanlegging skjer NÅ! Skal du flytte på planter eller redesigne ditt uteområde er høsten og vinteren den beste tiden å gjøre større inngrep uten å forringe plantekvaliteten. Skal du flytte store busker eller trær gjør dere følgende: Grav en grøft rundt treets rotsone - Radiusen på grøften avhenger av størrelsen på treet - Bruk en hageslange for å spyle røttene rene - Beskjære røttene med en rosesaks eller sag - Beskjær også planten tilsvarende - Vipp eller heis busken/treet opp og plassér det i sitt "nye" hull (som forøvrig bør være 40 cm dypt hvis det er en busk eller 1 meter dypt hvis vi snakker om et tre av normal størrelse.)


 • Ring en Anleggsgartner, gjerne OSS, for å bistå dere i nye prosjekter gjennom vintersesongen!Dagens bildekavalkade: Sommeren 2009!

10 kommentarer:

 1. Hei!
  Takk for mail! Eg sendte eit svar til deg på mandag. Har du ikkje fått den? Eg sender samme mail på nytt nå.

  Ha ein gode kveld/natt!

  SvarSlett
 2. Takk for tips. Jeg skal notere meg disse bak øret for her treng det virkelig en opprydning uten for:)

  SvarSlett
 3. Nydelige bilder!
  God helg:)

  Klem fra Bette

  SvarSlett
 4. Takk for masse gode tipr... trenger en påfylling av disse gode tipsene..

  Kerstin

  SvarSlett
 5. Hva gjør man hvis det vokser siv i plenen, slike som ser ut som gressløk bare med en brun klump som "blomst", regner med det bare er å grave opp igjen å lage ny plen....Kun 1/3 av plenen som har det, resten er grønn og frodig, huff, vi har vurdert å lage noe platting der siden det ser så grufullt ut! Vi plantet et epletre og et plommetre i vår, fikk 3 plommer, men epletreet så stusselig ut, det blomstret så regner med det er liv i det likevel. Bildene vi ser her, er det fra deres uteplass/hage? Er det betong "fliser" ?
  Hilsen fra LIsa Marie=) Ps, gleder meg til å besøke RM butikken i november!!

  SvarSlett
 6. Hei!
  Tusen takk for tips, de er nå spredt rundt i familien som også er veldig takknemlig!
  Ha en fin kveld..
  Glad for at dere har stjernene jeg ønsker meg!

  Tonje ♥

  SvarSlett
 7. Wow.... blir MATT, med tanken på alt som bør gjøres før vinteren slipper til! Hørtes ut som dere har alt på stell og det er jo bra ;o) Jeg for min del har LANGT igjen for å holde ditt tempo, men, men kommer vel i mål? Fikk iallefall MANGE nyttige tips, så tusen takk! Mo9ka

  SvarSlett
 8. Takk for mange gode hagetips :-)
  De skal noteres og brukes litt etterhvert.
  Men svigersen min sier at man skal kunne kaste en HATT gjenom eple/plommetreert når det er godt nok beskjært, jaja, det finnes sikkert flere ting som man på folkemunne skal kunne kaste gjennom trærne :-)
  Ha en fin søndagwskveld!

  SvarSlett
 9. Tack för många bra tips! Hoppas att du har haft en fin helg och tack för inbjudan!!! Kram Alexandra

  SvarSlett
 10. Gode tips og flotte bilder. Den fuksiaen din var litt av ett syn..

  SvarSlett