søndag 20. september 2009

Steindekker: en innføring

Herr og Fru C har inntatt bloggeposisjon. Dagens tema er steindekker til ditt uteområde. Som dere sikkert forstår kan en hver håndtverker med respekt for seg selv snakke uavbrudt inn i neste årtusen om sitt fagområde. Øregangen hos undertegnede har allerede gått varm, for å si det sånn...



1. Belegningsstein
Om: Belegningsstein er den type dekke som er mest benyttet i de norske hjem. Steinene er laget av betong og fåes i mange forskjellige farger. Mest populær er trumlet Herregårdsstein av typen gråmiks.

Vedlikehold: Tåler dårlig salting om vinteren. Bør spyles og etterfuges hver vår.

Levetid: De fleste leverandører har 15-20 års garanti på steinene. Dog mister belegget farge allerede etter år samtidig som overflaten blir noe grovere.

Pris: Kostnaden med å utført dette arbeidet av profesjonelle er relativt moderat.

Tips! Bryt belegget med border eller omramming av granittstein.



2. Teglstein
Om: Teglstein er mye brukt i Danmark og Tyskland. Teglen har lengre holdbarhet enn belegningssteinen, og mister ikke farge eller overflatestruktur over tid. Er kjøresterkt og finnes i et utall av fargernyanser.

Vedlikehold: Høytrykkspyles og etterfuges med sand hver vår. Tåler salt.

Levetid: Over 30 år.

Pris: Ca 40 % dyrere enn betongstein.

Tips! Sett kant av brostein (storgatestein) som ramme rundt belegget. Lekkert!





3. Brostein
Om: Brostein har lange tradisjoner i Norge. Er du ute etter det (etter vår mening) råeste uteområdet i gaten, da velger du å sette brukt storgatestein i oppkjørselen.

Vedlikehold: Høytrykkspyles og etterfuges med sand hver vår.

Levetid: Evig. Blir finere og finere med årene.

Pris: Høy. Ca 2,5 gang dyrere en betongstein.

Tips: Kombinér stein i forskjellig størrelse og fargenyanse. For eksempel sort smågatestein som ramme rundt kummer eller trapp.





4. Skifer
Om: Skifer kan benyttes på både terrasser og som kjøresterkt dekke i en oppkjørsel. (Det er tykkelsen det kommer an på...) Vi har flere skiferbrudd i Norge. De mest kjente er Oppdal skifer, Alta skifer, Otta skifer og Hardanger skifer. Sistnevnte er best egnet for biltrafikkerte områder.

Vedlikehold: Spyling. Kan saltes.

Levetid: En mannsalder.

Pris: Svært høy! Ca 4 ganger dyrere enn betongstein.

Tips! Bruk brosteinskant for et "mykt" preg og kantstein av granitt for et "stramt" preg.



5. Granitt
Om: Granitt som dekke er blitt mer vanlig den siste tiden. Landskapsarkitekter har gjerne en forkjærlighet for denne typen dekker, (f.eks til perrongene på Bybanen i Bergen), og vi har lagt Norsk Evjen granitt på piren hjemme hos oss selv. Granitt gir et supereksklusivt preg, finnes i mange forskjellige fargenyanser og høgges på mål.

Vedlikehold: Spyles. Kan saltes.

Levetid: Inn i evigheten.

Pris: Litt billigere enn skiferdekker. Kommer an på tykkelsen av platene.

Tips! Legg granittplater på uteplassen deres med plen som omramming. Granitten er svært behagelig å gå på og lett å holde rein.



Vi håper dere bloggedamer finner informasjonen nyttig. Er ikke herren i huset særlig innstilt på å ligge på kne i oppkjørselen - da bretter dere opp armene og gjør det selv! Kombinasjonen "brosteinssetting" og Superblogger Anettes Hus "Ukens sunne tips" tror jeg kan gjøre enhver bloggedamekropp klar for neste års bikinisesong.



Herr C ivrer etter tilbakemeldinger! (ikke om bloggedamekroppene men om innlegget - hvis noen lurte... :))

10 kommentarer:

  1. Wow! Ropade på mannen min och sa att här har vi bra information! Vi ska nämligen lägga sten på ena sidan av huset. Tack, tack! Och ha en trevlig kväll. Kram Alexandra

    SvarSlett
  2. Det er ikke mange bloggene jeg bryr meg om å anbefale for mannen min, men denne er ett unntak. Masse bra inspirasjon og mange gode tips :O) Både mannen og jeg liker dette og så liker jeg også veeeldig godt RM sine produkter :O)

    Kirsti

    SvarSlett
  3. Vi hadde tenkt å ha belegningsstein på uteplassen vår, men etter å ha lest innlegget på bloggen din i dag, trur eg vi må tenke gjennom fleire alternativ =)Likte veldig godt brosteinen...
    Ønsker deg ei fin veke.
    *klem Astrid*

    SvarSlett
  4. Takk for supert innlegg. Du har så fin blogg!
    Kan du gi meg et tips til hva vi kan ha TV´n på i kjellerstua vår?
    Veggen er ca 2,5m lang, og jeg tenker kanskje noen hyller i tillegg, men hva? Stilen i huset mitt er RM og slettevoll, gammelt og nytt. . Lyst, beige og brunt er fargene. Ps. Du har en festlig måte å formulere deg på;-
    Hilsen Line

    SvarSlett
  5. JAAA, så bra! Tusen takk for inspirasjon og informasjon. Jeg elsker gammel brostein, og det er jo planen her da. Men så så jeg jo bildet av skiferen også da...vi har 250-300 m2 skifer på gårdsplassen her i dag, det er jo litt råflott hvis vi skulle kvitte oss med det...
    Skiferen er lagt slik at det vokser gress opp i mellom, det er også brukt granittstein i kantene, og det er kanskje det i sammen med gresset som gjør at vi synes det ikke er pent i det hele tatt?? Det gir jo et mye mykere inntrykk med brosteinkanter i stedet da! Skiferen som ligger her er minimum tre cm tykk, er det bra nok tro, hvis vi evt. skulle beholde den. Skal den da legges i støp, eller hvordan gjør man? Vi kan jo ha noen områder som det er mer brostein på også, dele det opp litt, slik at det ikke blir så mye skifer. Vi skal også ha ny trapp med tiden, den er det lagt skifer på nå, ønsket er brostein på den også...

    SvarSlett
  6. Hei, Catherine!! Oj,oj, dette flotte og informative innlegget hadde nesten gått meg hus forbi!? Jeg har et spørsmål: Hvor får man tak i brukte brostein/storgatestein? Jeg har alltid hatt så lyst på brostein i gårdsplassen!!

    Klem Anette:)

    SvarSlett
  7. Supert innlegg!

    Vi har nettopp lagt belegningsstein av type Herrgård gråmix. Området er stort og "eneste" mulige variant for oss, økonomisk sett. Men jeg drømmer fremdeles om skifer og granitt!

    Veldig flott at dere påpekte det der med salting. Jeg var usikker, men kommer nå til å være supernøye med å få gårdsplassen fri for snø med snøfreseren, istedet for å salte.

    SvarSlett
  8. Hei Herr og Fru C!
    Vi har en oppkjørsel som er overmoden for et nytt dekke. Fru Renovering har gående noen mindre kultiverte diskusjoner med Mr Sunhome om viktigheten av å tenke kvalitet, vakkert og langsiktig. Brosten står for meg som det naturlige valget, noe Mr Sunhome ikke nødvendigvis er enig i (les; kalkulatoren ikke enig i). Ok, Fru Renovering er ikke redd for å bruke sin kvinnelist for å skaffe seg et utfall hun kan leve med. Så også denne gang. For selv om Mr Sunhome er en mann med både hjerne og hjerte på rett sted, ser det ut som om han er ganske bløt når det kommer til kvinnelist.

    Anyway, spørsmålet går til Herr C: Hvordan gjør brosten/beleggningssten seg i stigende oppkjørsel. Er det noen spesielle hensyn å ta? Hvor får vi tak i brukte storgatesten?
    Med stort pågangsmot er MR Sunhome klar for å gjøre en innsats selv. Alle gode råd fra Herr C blir mottatt med bølgen av ham. Tilleggsspørsmål: Har Herr C behov for læregutt en helg, så setter MR Sunhome seg på første fly fra Oslo til Bergen.

    En deilig kveld ønskes av

    Anette Willemine

    SvarSlett
  9. Hei dere! Bra blogg. Vi skal grave opp hagen og står overfor valg av belegningstein og generell utforming av murer, kanter, bed, lysgrav og lignende. Skal ikke se bort ifra at jeg henter litt tips fra denne siden. Bare synd dere ikke opererer i Stavanger! Hils de gamle! Hilsen den blå høna

    SvarSlett
  10. Takk for flott innlegg og snart god helg.

    Klem ingunn

    SvarSlett